Dziś pyszne apple crumble czyli po naszemu jabłka pod kruszonką:-)
Niestety nie zdążyłam zrobić rysunku ale może uda mi się to nadrobić w weekend. Mam ostatnio sporo na głowie dlatego trochę zaniedbałam bloga. Od ostatnich wpisów trochę nam się aura zmieniła :-) W końcu przyszła wiosna i można było pochować ciepłe kurtki i buty do szafy i zapomnieć o nich na kilka miesięcy. Zajrzałam ostatnio do lasu, który przebudził się z zimowego snu. Ptaki ćwierkają jak oszalałe, drzewa wypuszczają pąki i małe listki, wszystko jest takie świeże i wiosenne. Bardzo się z tego cieszę bo ta zima trwała stanowczo za długo. Dobrego weekendu Wam życzę!
Jabłka z kruszonką (5 porcji)
na podstawie przepisu Jamiego Olivera
Na kruszonkę:
35 gr płatków owsianych (użyłam górskich)
35 gr mąki pszennej, pełnoziarnistej
20 gr cukru
Niestety nie zdążyłam zrobić rysunku ale może uda mi się to nadrobić w weekend. Mam ostatnio sporo na głowie dlatego trochę zaniedbałam bloga. Od ostatnich wpisów trochę nam się aura zmieniła :-) W końcu przyszła wiosna i można było pochować ciepłe kurtki i buty do szafy i zapomnieć o nich na kilka miesięcy. Zajrzałam ostatnio do lasu, który przebudził się z zimowego snu. Ptaki ćwierkają jak oszalałe, drzewa wypuszczają pąki i małe listki, wszystko jest takie świeże i wiosenne. Bardzo się z tego cieszę bo ta zima trwała stanowczo za długo. Dobrego weekendu Wam życzę!
Jabłka z kruszonką (5 porcji)
na podstawie przepisu Jamiego Olivera
Na kruszonkę:
35 gr płatków owsianych (użyłam górskich)
35 gr mąki pszennej, pełnoziarnistej
20 gr cukru
35 gr masła
Na jabłka
400 gr jabłek
50 gr cukru do smaku
1 łyżka wody
dodałam jeszcze łyżeczkę masła i sok z ćwiartki cytryny
Nagrzej piekarnik do 190°C.
Jabłka obierz i pokrój je w kostkę.
Wrzuć jabłka z cukrem i wodą (masłem i sokiem z cytryny) do rondelka i gotuj na małym ogniu ok. 5 minut.
Przełóż podgotowane jabłka do żaroodpornego naczynia (użyłam kilku mniejszych naczyń).
Przygotuj kruszonkę. Do miski wrzuć płatki i mąkę. Wymieszaj. Pokrój masło na małe kawałki i dodaj do mąki. Połącz wszystko ze sobą aż utworzą się małe kawałki. Dodaj cukier i wymieszaj. Włóż kruszonkę do lodówki na 30 minut. Przełóż kruszonkę na jabłka i zapiekaj ok. 20 minut aż będzie złocista. Smacznego!
Uwielbiam jabłka, kruszonkę ubóstwiam! Czuję, że nie zaznam spokoju dopóki nie wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam wszystkie owoce pod kruszonka:-) te jabłka sa pyszne. Polecam!
UsuńMy też weekend w lesie spędzaliśmy i następny też spędzimy :) Wczesna wiosna, to najlepszy czas bo jeszcze nie ma komarów, a że my głównie po bagnach się włóczymy, to ważna rzecz:)
OdpowiedzUsuńKruszonka wygląda baaardzo smakowicie!!! Oczami bym zjadła!! oj chyba muszę wypróbować ten przepis:)
Pozdrawiam i dużo słoneczka na spacerach życzę!!!!
O tak, teraz w lesie jest bardzo przyjemnie. Komary potrafia zepsuć leśna wycieczkę, coś o tym wiem;-) Tobie też udanych spacerów życzę, pozdrawiam:-)
Usuń