Przepis na weekend

Dziś znowu prosty przepis na pyszną zupę. Tym razem z buraków. Oryginalnie nazywa się "barszcz" ale jest to zupełnie inna zupa niż ta, którą znamy jako nasz polski, tradycyjny barszcz. Jest to raczej krem z buraków:-) Zupa jest gęsta i sycąca. Polecam do niej grzanki z kozim serkiem lub fetą.


Barszcz
przepis Janella Purcell

litr bulionu warzywnego albo z kurczaka (użyłam wywaru z warzyw)
1 drobno posiekana czerwona cebula
1 posiekany ząbek czosnku
4 średnie obrane i pokrojone buraki 
filiżanka obranej i pokrojonej dyni
łyżeczka gałki muszkatołowej (dałam 1/2 łyżeczki)
2 łyżeczki octu umeboshi albo winnego (dałam balsamiczny)
czarny pieprz, sól
jogurt naturalny i koperek do serwowania

W garnku zagotować bulion. Dodać cebulę, czosnek, dynię i buraki. Gotować na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Dodać gałkę i ocet. Zmiksować zupę. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Podawać z łyżką jogurtu i koperkiem.
Smacznego!


Komentarze