Dziś znowu prosty przepis na pyszną zupę. Tym razem z buraków. Oryginalnie nazywa się "barszcz" ale jest to zupełnie inna zupa niż ta, którą znamy jako nasz polski, tradycyjny barszcz. Jest to raczej krem z buraków:-) Zupa jest gęsta i sycąca. Polecam do niej grzanki z kozim serkiem lub fetą.
Barszcz
przepis Janella Purcell
Barszcz
przepis Janella Purcell
litr bulionu warzywnego albo z kurczaka (użyłam wywaru z warzyw)
1 drobno posiekana czerwona cebula
1 posiekany ząbek czosnku
4 średnie obrane i pokrojone buraki
4 średnie obrane i pokrojone buraki
filiżanka obranej i pokrojonej dyni
łyżeczka gałki muszkatołowej (dałam 1/2 łyżeczki)
2 łyżeczki octu umeboshi albo winnego (dałam balsamiczny)
czarny pieprz, sól
jogurt naturalny i koperek do serwowania
Komentarze
Prześlij komentarz