Przepis na weekend

Po sylwestrze zostały mi pootwierane słoiki z oliwkami, kaparami i suszonymi pomidorami. Nie namyślając się długo zrobiłam z nich tapenadę. Jedną wersję z kaparami a drugą z suszonymi pomidorami.
Ta pyszna pasta z oliwek jest banalna do zrobienia a jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Później robimy grzanki z dobrego chleba i rozkoszujemy się smakiem. Plus lampka czerwonego wina;-)


Tapenada z kaparami/suszonymi pomidorami:
100 gr oliwek
ząbek czosnku
łyżka kaparów/ w wersji z pomidorami dodajemy zamiast kaparów kilka suszonych pomidorów w zalewie
3-5 łyżek dobrej oliwy
sól, pieprz do smaku

Kapary i oliwki opłukujemy z zalewy. Kroimy drobno czosnek i pomidory. Wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy na pastę, dodając powoli oliwę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Gotową tepenadę rozsmarowujemy na grzankach z dobrego chleba lub bagietki. Bon apetit!

Komentarze

Prześlij komentarz