Przepis na weekend

Jak Wam idą przygotowania do świąt? U mnie spokojnie a to dlatego, że wyjeżdżamy na całe święta i dłużej. W planach jest zwiedzenie kilku polskich miast i miasteczek. Oczywiście relacja po powrocie:-)  Póki co nastrój świąteczny wprowadzają dyndające u sufitu bombki i zapach ciastek w kuchni. Dziś zrobiłam migdałowe ciasteczka, pierniczki i domową nutellę. Jutro piekę chleby, robię konfiturę z cebuli i kulebiaki. Całą tą wałówę zabieramy w podróż :-D


Ciasteczka migdałowe z kokosem i czekoladą
przepis pochodzi z książki "Sprouted Kitchen Cookbook. A tastier take on whole foods" Sary i Hugh Forte (z moimi małymi zmianami)

110 gr zmielonych migdałów
50 gr pokruszonej czekolady
50 g wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
60 gr ciemnego cukru
1 jajko od grzebiącej nóżką kurki
3 łyżki oleju roślinnego
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

W misce zmieszać migdały, czekoladę, kokos, proszek do pieczenia, sól i cukier.
W drugiej misce ubić jajko aż będzie puszyste i jednolite. Dodać ekstrakt waniliowy i olej. Masę dodać do suchych składników i delikatnie wymieszać aż do ich połączenia. Wstawić do lodówki na co najmniej 30min. a najlepiej na całą noc. Piekarnik nagrzać na 190 stopni. Blachę wyłożyć pergaminem lub nasmarować masłem. Z masy uformować kuleczki (średnic ok 3 cm), układać na blasze. Za pomocą widelca delikatnie rozpłaszczyć każdą z kulek. Piec ok 7-10 min. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kuchennej kratce. Smacznego!

Komentarze

  1. Brzmi kusząco. I te miasta i miasteczka świąteczne, ależ będzie uroczo :)
    U mnie dziś będę zajmować się ujarzmianiem drzewka. Radosnych i czułych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anuszka, dziękuję! Tobie też wspaniałych świat! Uściski

      Usuń

Prześlij komentarz